zad.2 znajdz równanie prostej odległej o 5 od pkt. C(4;3) i odcinającej równe odcinki na osiach układu współrzednych.
proszę o wskazówki(plan)
równanie prostej
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
równanie prostej
witam
z
przyjmując równanie prostej y=ax+b
dostajemy że \(\displaystyle{ b=-\frac{b}{a}}\) czyli a =-1
teraz ze wzoru na odległość punktu od prostej łatwo policzysz wartość współczynnika b.
bless
z
milalp pisze:równe odcinki na osiach układu współrzednych.
przyjmując równanie prostej y=ax+b
dostajemy że \(\displaystyle{ b=-\frac{b}{a}}\) czyli a =-1
teraz ze wzoru na odległość punktu od prostej łatwo policzysz wartość współczynnika b.
bless