zad.1 dana jest prosta o równaniu 12x + 5y - 52=0 znajdź równanie prostej równoległej do danej i oddalonej od niej o 2.
zad.2 znajdz równanie prostej odległej o 5 od pkt. C(4;3) i odcinającej równe odcinki na osiach układu współrzednych.
niestety tez nie mam pojecia jak zrobic
prosta rónoległa
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 19:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1 raz
prosta rónoległa
5y=52-12x
y=\(\displaystyle{ \frac{-12}{5}}\)x+10,4
proste rownolegle maja ta sama wartosc wspolczynnika a zmienia sie tylko wartosc b i tu mamy dwa przypadki bo prosta ma byc oddalona a o dwa czyli moze byc o dwa na plus lub na minus
10,4=b-2 lub 10,4=b+2
b=12,4 lub b=8,4
ostateczne wzory
y=\(\displaystyle{ \frac{-12}{5}}\)x+8,4 lub y=\(\displaystyle{ \frac{-12}{5}}\)x + 12,4
y=\(\displaystyle{ \frac{-12}{5}}\)x+10,4
proste rownolegle maja ta sama wartosc wspolczynnika a zmienia sie tylko wartosc b i tu mamy dwa przypadki bo prosta ma byc oddalona a o dwa czyli moze byc o dwa na plus lub na minus
10,4=b-2 lub 10,4=b+2
b=12,4 lub b=8,4
ostateczne wzory
y=\(\displaystyle{ \frac{-12}{5}}\)x+8,4 lub y=\(\displaystyle{ \frac{-12}{5}}\)x + 12,4