obwod prostokata
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
obwod prostokata
Obwód prostokąta P jest równy 80. Budujemy kwadrat K o boku dł. przekątnej prostokąta P. Dla jakich dł. boków prostokąta P kwadrat K na najmniejsze pole?
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
obwod prostokata
\(\displaystyle{ 2a+2b=80}\)
\(\displaystyle{ a+b=40}\)
\(\displaystyle{ b=40-a}\)
Przekątną prostokąta oznaczmy c , mamy:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}}\)
Więc pole kwadratu to
\(\displaystyle{ P=c c=c^{2}=a^{2}+b^{2}=a^{2}+(40-a)^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=a^{2}+(40-a)^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=2a^{2}-80a+1600}\)
\(\displaystyle{ P=a^{2}-40a+800}\)
Współczynnik kierunkowy równa się 1 , więc parabola jest skierowana ramionami do góry. Najmniejsza wartośc jest dla p
\(\displaystyle{ p= \frac{40}{2}=20}\)
Czyli
\(\displaystyle{ a=20}\)
\(\displaystyle{ b=40-a=40-20=20}\)
\(\displaystyle{ a+b=40}\)
\(\displaystyle{ b=40-a}\)
Przekątną prostokąta oznaczmy c , mamy:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}=c^{2}}\)
Więc pole kwadratu to
\(\displaystyle{ P=c c=c^{2}=a^{2}+b^{2}=a^{2}+(40-a)^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=a^{2}+(40-a)^{2}}\)
\(\displaystyle{ P=2a^{2}-80a+1600}\)
\(\displaystyle{ P=a^{2}-40a+800}\)
Współczynnik kierunkowy równa się 1 , więc parabola jest skierowana ramionami do góry. Najmniejsza wartośc jest dla p
\(\displaystyle{ p= \frac{40}{2}=20}\)
Czyli
\(\displaystyle{ a=20}\)
\(\displaystyle{ b=40-a=40-20=20}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
obwod prostokata
Najpierw proponuje ułożyć układ równań z którego będzie można uzależnić pole od długości jednego boku prostokąta:
a,b-długości boków prostokąta c -przekątna prostokąta i jednocześnie bok kwadratu
\(\displaystyle{ a,b (0,40)\\
\begin{cases} 2a+2b=80 \\
c=\sqrt{a^{2}+b^{2}}\\
P_{kw}=c^{2} \end{cases}}\)
Po wyciągnięciu a z pierwszego równania podstawieniu do drugiego i podstawieniu drugiego do 3 otrzymujemy:
\(\displaystyle{ P_{kw}=1600-80b+2b^{2}}\)
Widać podobieństwo wyprowadzonego wzoru do funkcji kwadratowej, więc możemy zapisać
\(\displaystyle{ P(b)=2b^{2}-80b+1600}\)
Ponieważ wykresem funkcji jest parabola o ramionach skierowanych do góry (mówi o tym współczynnik przy najwyższej potędze) to minimum funkcji znajduje się w wierzchołku paraboli.
\(\displaystyle{ X_{wierzcholka}=\frac{-b}{2a}\ \ \ dla \ \ \ y=ax^{2}+bx+c \\
X_{wierzcholka}=\frac{80}{4}=20 D}\)
Oznacza to, że najmniejsze pole kwadratu uzyskamy gdy a=b=20[cm]
pozdrawiam
thralll
[ Dodano: 22 Listopada 2008, 16:04 ]
Ciut się spóźniłem
a,b-długości boków prostokąta c -przekątna prostokąta i jednocześnie bok kwadratu
\(\displaystyle{ a,b (0,40)\\
\begin{cases} 2a+2b=80 \\
c=\sqrt{a^{2}+b^{2}}\\
P_{kw}=c^{2} \end{cases}}\)
Po wyciągnięciu a z pierwszego równania podstawieniu do drugiego i podstawieniu drugiego do 3 otrzymujemy:
\(\displaystyle{ P_{kw}=1600-80b+2b^{2}}\)
Widać podobieństwo wyprowadzonego wzoru do funkcji kwadratowej, więc możemy zapisać
\(\displaystyle{ P(b)=2b^{2}-80b+1600}\)
Ponieważ wykresem funkcji jest parabola o ramionach skierowanych do góry (mówi o tym współczynnik przy najwyższej potędze) to minimum funkcji znajduje się w wierzchołku paraboli.
\(\displaystyle{ X_{wierzcholka}=\frac{-b}{2a}\ \ \ dla \ \ \ y=ax^{2}+bx+c \\
X_{wierzcholka}=\frac{80}{4}=20 D}\)
Oznacza to, że najmniejsze pole kwadratu uzyskamy gdy a=b=20[cm]
pozdrawiam
thralll
[ Dodano: 22 Listopada 2008, 16:04 ]
Ciut się spóźniłem