Znajdź punkty przecięcia się okręgów:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-2x+4y-29=0}\) i \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}+x-y-26=0}\)
Nie wiem czemu ale wychodzi mi później dla y delta ujemna. Mógłby ktoś pomóc?
Przecięcia dwóch okręgów
- esiu
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 23:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 6 razy
Przecięcia dwóch okręgów
Wszystko w porządku chociaż wyniki kosmiczne
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^{2}+y^{2}-2x+4y-29=0 x^{2}=... \\x^{2}+y^{2}+x-y-26=0\rightarrow x^{2}=...\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -y^{2}+2x-4y+29=-y^{2}-x+y+26}\)
Z tego wyliczam równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty przecięcia \(\displaystyle{ y=\frac{3x+3}{5}}\).
Podstawiam do pierwszego równania:
\(\displaystyle{ x^{2}+(\frac{3x+3}{5})^{2}-2x+4(\frac{3x+3}{5})-29=0}\)
\(\displaystyle{ 17x^{2}+14x-328=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=22500 \sqrt\Delta=150}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=-\frac{82}{17}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=4}\)
Podstawiam "iksy" do równania prostej i otrzymuje punkty przecięcia:
\(\displaystyle{ P_{1}=(-\frac{82}{17}; -\frac{39}{17}), P_{2}=(4; 3)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^{2}+y^{2}-2x+4y-29=0 x^{2}=... \\x^{2}+y^{2}+x-y-26=0\rightarrow x^{2}=...\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ -y^{2}+2x-4y+29=-y^{2}-x+y+26}\)
Z tego wyliczam równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty przecięcia \(\displaystyle{ y=\frac{3x+3}{5}}\).
Podstawiam do pierwszego równania:
\(\displaystyle{ x^{2}+(\frac{3x+3}{5})^{2}-2x+4(\frac{3x+3}{5})-29=0}\)
\(\displaystyle{ 17x^{2}+14x-328=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=22500 \sqrt\Delta=150}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=-\frac{82}{17}}\)
\(\displaystyle{ x_{2}=4}\)
Podstawiam "iksy" do równania prostej i otrzymuje punkty przecięcia:
\(\displaystyle{ P_{1}=(-\frac{82}{17}; -\frac{39}{17}), P_{2}=(4; 3)}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2008, o 18:55 przez esiu, łącznie zmieniany 1 raz.
- kiero
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Przecięcia dwóch okręgów
Ja to podstawiłem do pierwszego i drugiego równania i wyszła mi delta odpowednio \(\displaystyle{ \Delta = 52\sqrt{33} \ i \ \Delta = 4\sqrt{21}}\). I coś mi tu nie pasuje ;/