Układ wspólrzednych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Majnorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 7 lis 2005, o 22:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Slask

Układ wspólrzednych

Post autor: Majnorek »

Witam!
Mam taki maly prblem i nie wiem gdzie go opisac.
Ktos moze sprawidzi moj tok rozumowania.

Mam uklad rownan xyz i dwa punkty A(0,0,0) i B(x,y,z).
Chce tak dobrac nowy uklad rownan by punkt A(0,0,0) a punkt B(xn,0,0).

RObie tak:

wyznaczam nowe wersory /a=(ax,ay,az) gdzie ax=/ABx/|AB| ay=/ABy/|AB| i az=/ABz/|AB|

teraz wektor /b prostopadly do wektora /a spelnia zaleznosc: ax*bx+ay*by+az*bz=0. Zakladam ze by=bz=1 wiec bx=(-ay-az)/ax.

Zostaje wyznaczyc wektor /c
cx=ay*bz-az*by
cy=az*bx-ax*bz
cz=ax*by-ay*bx


no i jesli teraz chce wyznaczy polozenie powiedzmy punktu C(x,y,z) w nowym ukladzie wspolrzednych to musze zrobic tak:

xnc=/AC*/a
ync=/AC*/b
znc=/AC*/c


cos pomylilem ?

pozdrawiam
ODPOWIEDZ