Współrzędne pkt.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Współrzędne pkt.

Post autor: miki999 »

W układzie współrzędnych (powiedzmy, że zaczynamy w pkt. (0, 0) ) przesuwamy się o '1' (długość wektora przesunięcia wynosi 1),np. jeżeli poruszamy się do góry (\(\displaystyle{ \sphericalangle 90^{o}}\)) to otrzymamy pkt. o współrzędnych (0, 1), jeżeli kąt wynosi 0 stopni to mamy
(1, 0). Jak znaleźć współrzędne pkt. ze względu na kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Interesują mnie w szczególności kąt od 0-360 lub 0-180 stopni.


Za odpowiedzi dziękuję.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

Współrzędne pkt.

Post autor: piasek101 »

Może (bo nie wiem dokładnie o co chodzi) :

\(\displaystyle{ x_p=1 cos\alpha}\)

\(\displaystyle{ y_p=1 sin\alpha}\)
ODPOWIEDZ