Znajdź równanie prostej k przechodzącej przez punkt P(2, 5), która ogranicza wraz z dodatnimi półosiami układu współrzędnych trójkąt o polu równym 36.
To jedno z pierwszych zadan, wiec pewnie komus zorientowanemu nie sprawi problemu, ale niestety ten dzial matematyki to moja najwiekza bolaczka
Z gory dzieki za pomoc.
Znajdź równanie prostej...
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
Znajdź równanie prostej...
Ostatnio zmieniony 6 gru 2008, o 12:29 przez problematyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Znajdź równanie prostej...
Szukasz prostej y = ax + b (przy czym a 0)
Pole trójkąta \(\displaystyle{ P=0,5b ft ( \frac{-b}{a}\right)=36}\)
Ponieważ wiemy przez jaki punkt przechodzi prosta to ma ona postać \(\displaystyle{ y=ax+(5-2a)}\) i w równaniu na pole jest już tylko jedna niewiadoma.
Pole trójkąta \(\displaystyle{ P=0,5b ft ( \frac{-b}{a}\right)=36}\)
Ponieważ wiemy przez jaki punkt przechodzi prosta to ma ona postać \(\displaystyle{ y=ax+(5-2a)}\) i w równaniu na pole jest już tylko jedna niewiadoma.