Mam takie zadanie:
W trójkącie o wierzchoakach A(1,2,3), B(3,1,4), C(-1,1,0) znaleźć na boku AB taki punkt P, żeby odcinki AB i PC były prostopadłe.
W jaki sposób można najlatwiej to zadanie rozwiązać ja układałem 3 równania (z warunku na prostopadłość i 2 równania z tw. pitagorasa dwóch trójkątów prostokątnych które powstają przez odcinek PC). Lecz taki sposób okazal się bardzo skomplikowany Jest więc jakieś inne rozwiązanie?
trójkąt w przestrzeni
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
trójkąt w przestrzeni
Długość rzutu wektora AC na wektor AB wyznacza odległość P od A, czyli:
d = AC*AB (iloczyn skalarny wektorów)
P leży na AB w odległości d od A, zatem:
\(\displaystyle{ P = A + d\frac{AB}{|AB|} = A + \frac{d}{|AB|}\cdot AB}\)
|AB| - długość wektora AB, (AB/|AB| - jest to wersor o kierunku AB).
d = AC*AB (iloczyn skalarny wektorów)
P leży na AB w odległości d od A, zatem:
\(\displaystyle{ P = A + d\frac{AB}{|AB|} = A + \frac{d}{|AB|}\cdot AB}\)
|AB| - długość wektora AB, (AB/|AB| - jest to wersor o kierunku AB).
trójkąt w przestrzeni
Dziękuję za pomoc ale wynik jest niezgodny z odpowiedzią w książce gdyż wynosi ona P(-1,3,2), natomiast mi z tych obliczeń wychodzą liczby z pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
trójkąt w przestrzeni
Jest błąd przy liczeniu tego d.
d = |AC|*cos(a), a - kąt między AB i AC
\(\displaystyle{ AB\cdot AC = |AB||AC|\cos(a) \to \cos(a) = \frac{AB\cdot AC}{|AB|\cdot|AC|}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ d = |AC|\frac{AB\cdot AC}{|AB|\cdot|AC|} = \frac{AB\cdot AC}{|AB|}}\)
d = |AC|*cos(a), a - kąt między AB i AC
\(\displaystyle{ AB\cdot AC = |AB||AC|\cos(a) \to \cos(a) = \frac{AB\cdot AC}{|AB|\cdot|AC|}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ d = |AC|\frac{AB\cdot AC}{|AB|\cdot|AC|} = \frac{AB\cdot AC}{|AB|}}\)
trójkąt w przestrzeni
niemam pomysłów na zadania z analitycznej
Npisać równanie rzutu prostej:
L: (x-1)/2= (y+1)/2= z/-3
na płaszczyznę : x+y+z=0
proszę o szybką pomoc
[ Dodano: Nie Gru 11, 2005 2:24 pm ]
Npisać równanie rzutu prostej:
L: (x-1)/2= (y+1)/2= z/-3
na płaszczyznę : x+y+z=0
proszę o szybką pomoc
[ Dodano: Nie Gru 11, 2005 2:24 pm ]