Znajdź równanie okręgu symetrycznego do okręgu o względem prostej p gdy:
o: \(\displaystyle{ (x+2)^{2}}\) + \(\displaystyle{ (y-2)^{2}}\) = 1
rówanie prostej p: x-y-1=0
Z gory dziekuje za rozwiązani zadania.
Rówanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 35 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rówanie okręgu
Środek danego to \(\displaystyle{ O(-2;2)}\) ; promień r=1
Szukasz jego obrazu w symetrii względem podanej prostej, zatem :
- wyznacz równanie prostej prostopadłej do danej przechodzącej przez O
- punkt przecięcia obu prostych np A
- z równości wektorów OA oraz AO' dostaniesz O' (środek szukanego)
- promień szukanego jest taki jak danego.
Szukasz jego obrazu w symetrii względem podanej prostej, zatem :
- wyznacz równanie prostej prostopadłej do danej przechodzącej przez O
- punkt przecięcia obu prostych np A
- z równości wektorów OA oraz AO' dostaniesz O' (środek szukanego)
- promień szukanego jest taki jak danego.