Witam.
Mam takowy problem:
Środek okręgu przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ A=(3,0)}\) i \(\displaystyle{ B=(-1,2)}\) należy do prostej \(\displaystyle{ x-y+2=0}\)
Znajdź równanie tego okręgu.
Wyznacz na okręgu taki punkt \(\displaystyle{ C A,}\) że\(\displaystyle{ AC}\) jest prostopadły do \(\displaystyle{ AB}\)
Czy byłby ktoś tak miły i mi pomógł?
Pozdrawiam Papcio Smerf
Równanie i środek okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 11 razy
Równanie i środek okręgu
Wskazówka: Punkty A i B spełniają równanie okręgu: \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}-2ax-2by-c=0}\). Srodek okręgu leży w punkcie S(x,x+2)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 1 raz
Równanie i środek okręgu
niestety Twoja wskazówka wiele mi nie pomogła...xxxxx pisze:Wskazówka: Punkty A i B spełniają równanie okręgu: \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}-2ax-2by-c=0}\). Srodek okręgu leży w punkcie S(x,x+2)
jestem cienki w te klocki, mogłabyś mi rozwiązać te zadanie?
pozdr.
-
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 11 razy
Równanie i środek okręgu
S=(a,a+2)
\(\displaystyle{ (x-a)^{2} + (y-a-2)^{2}= r^{2}}\)
i teraz podstawiasz:
\(\displaystyle{ (3-a)^{2} + (-a-2)^{2}= (-1-a)^{2} + (-a)^{2}}\) tutaj juz chyba powinienes dac rade wyliczysz a potem b=a+2, \(\displaystyle{ (3-a)^{2} + (-a-2)^{2}= r^{2}}\) z tego bedziesz mial r i wystarczy tylko podstawic do równania okręgu. Jeśli chodzi o drugą czesc zadania to wyznaczasz równanie prostej AB a potem prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt A. Gdy bedziesz miał równanie tej prostej i równanie okręgu wystarczy juz ulozyc układ równan i wyliczyc x i y
\(\displaystyle{ (x-a)^{2} + (y-a-2)^{2}= r^{2}}\)
i teraz podstawiasz:
\(\displaystyle{ (3-a)^{2} + (-a-2)^{2}= (-1-a)^{2} + (-a)^{2}}\) tutaj juz chyba powinienes dac rade wyliczysz a potem b=a+2, \(\displaystyle{ (3-a)^{2} + (-a-2)^{2}= r^{2}}\) z tego bedziesz mial r i wystarczy tylko podstawic do równania okręgu. Jeśli chodzi o drugą czesc zadania to wyznaczasz równanie prostej AB a potem prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt A. Gdy bedziesz miał równanie tej prostej i równanie okręgu wystarczy juz ulozyc układ równan i wyliczyc x i y
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 20:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 1 raz
Równanie i środek okręgu
Dziękuję bardzo :*:*:* teraz już powinienem sobie poradzić
oczywiście pomógł leci ode mnie
pozdrawiam Papcio
oczywiście pomógł leci ode mnie
pozdrawiam Papcio