witam
jutro poprawa klasówki a ja nie wiem jak rozwiązac dwa podstawowe typy zadań, które mogą mnie spotkać..prosze o pomoc
1.Zbadaj czy punkty A,B,C są współliniowe : A(-5,-2) B:(2,-1) C (8,0)
oraz
2.Wyznacz równanie prostej prosopadłej do prostej y=-x i przechodzącej prze punkt p (1,2)
z góry dzieki
równanie prostej na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 3 razy
równanie prostej na płaszczyźnie
1. Nie wiem dokładnie czy o to chodzi, ale jeśli o to czy leżą na jednej prostej to zrób tak. Wyznacz prosta na której lezą dwa z punktów (z układu równań, podstawiasz do wzoru funkcji
\(\displaystyle{ y=ax+b}\) i jazda) i potem sprawdzasz czy trzeci lezy na tej prostej.
2.żeby była prostopadła to musi wyglądać tak:
\(\displaystyle{ y=x+b}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2=1+b \\ b=1}\)
czyli wzór funkcji to
\(\displaystyle{ y=x+1}\)
\(\displaystyle{ y=ax+b}\) i jazda) i potem sprawdzasz czy trzeci lezy na tej prostej.
2.żeby była prostopadła to musi wyglądać tak:
\(\displaystyle{ y=x+b}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2=1+b \\ b=1}\)
czyli wzór funkcji to
\(\displaystyle{ y=x+1}\)