Równanie hiperboli

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rucio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 6 paź 2008, o 23:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk - Bargłów

Równanie hiperboli

Post autor: rucio »

Mógłby ktoś pomóc?

Napisać równanie hiperboli, której osiami symetrii są osie układu, mając współrzędne punktów:
\(\displaystyle{ A = (1, 3)
B = (-3, -6)}\)

należących do tej paraboli
Lolek271
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 2 lis 2008, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Znikąd
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 6 razy

Równanie hiperboli

Post autor: Lolek271 »

Masz odp. do zadania?
milka333
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 21 paź 2010, o 16:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 17 razy

Równanie hiperboli

Post autor: milka333 »

Skoro osiami symetrii są osie układu, to możesz skorzystać z wzoru na hiperbolę \(\displaystyle{ H:\frac{x^2}{a^2}- \frac{y^2}{b^2}=1}\). Masz dwa punkty, zatem podstawiając współrzędne \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) do wzoru otrzymasz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi \(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1^2}{a^2}- \frac{3^2}{b^2}=1 \\ \frac{(-3)^2}{a^2}- \frac{(-6)^2}{b^2}=1 \end{cases} a}\) i \(\displaystyle{ b}\). Gdy już go rozwiążesz, wstaw rozwiązanie do równania hiperboli. Sądzę, że powinno Ci wyjść
ODPOWIEDZ