Prosta i płaszczyzna w R3

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
RoX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 11 lis 2008, o 15:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Legionowo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Prosta i płaszczyzna w R3

Post autor: RoX »

Mam takie zadanka...

2.Znależć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkty A=(1,-2,1) i B=(-1,1,3) oraz prostopadłej do płaszczyzny H: \(\displaystyle{ 2x_1+x_{2}-x_{3}+1=0}\)

4. Znaleźć prostą przechodzącą przez pkt A=(2,3,1) i prostopadłą do płaszczyzny
H: \(\displaystyle{ 3x_{1}-3x _{2}}\)

5. Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez pkt A=(3,2,1) i prostopadłej do prostej
L: \(\displaystyle{ \frac{x_1-3}{2}= \frac{x_2}{-1}= \frac{x_3+2}{1}}\)
najbardziej nie wiem właśnie co z tymi prostopadłościami :/

a jak będzie z równoległością?

bardzo dziękuję za pomoc

dość pilne
ODPOWIEDZ