Zadanie
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Zadanie
Witam
policzmy to przez pola czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}1a=\frac{1}{2}2b=\frac{1}{2}3c\Rightarrow \frac{1}{2} a=b=\frac{3}{2}c}\)
czyli
2b=a
2/3b=c
z nierówności trójkąta
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}b+b>2b}\)
więc taki trójkąt nie istnieje
bless
policzmy to przez pola czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{2}1a=\frac{1}{2}2b=\frac{1}{2}3c\Rightarrow \frac{1}{2} a=b=\frac{3}{2}c}\)
czyli
2b=a
2/3b=c
z nierówności trójkąta
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}b+b>2b}\)
więc taki trójkąt nie istnieje
bless
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Zadanie
w sumie trochę mnie dziwi że to jest zadanie na geometrię analityczną. w ta dziedzina geometrii zajmuje się równaniami wektorami itp a tutaj czegoś takiego niema zwykła geometria trójkąta.
Chodź zapewne da się to udowodnić za pomocą jakiś wektorów równań itp. ale przynajmniej ja bym musiał nad tym trochę posiedzieć a poza tym to się mija z celem
Chodź zapewne da się to udowodnić za pomocą jakiś wektorów równań itp. ale przynajmniej ja bym musiał nad tym trochę posiedzieć a poza tym to się mija z celem