Napisz równanie okręgów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
timi_15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 paź 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 8 razy

Napisz równanie okręgów

Post autor: timi_15 »

1.Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i stycznego do obu osi układu współrzędnych, jeśli A(1,2).
Było bardzo podobne zadanie lecz źle obliczone i nie mogę dojść jak to rozwiązać.

2.Napisz równanie okręgu, którego środek znajduje się na prostej k: y=-2x-2, przechodzącej przez punkty A(5,10) i B(3.12)

Z góry dzięki pozdrawiam !!!
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Napisz równanie okręgów

Post autor: piasek101 »

1. Środek S(a;a) i a > 0 oraz r = a. Masz dany punkt przez jaki przechodzi.

2. Popraw na ,,przechodzącego" .

S(a;-2a-2) oraz |SA|=|SB|
timi_15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 4 paź 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 8 razy

Napisz równanie okręgów

Post autor: timi_15 »

Wielkie dzieki 2 mi wyszło ale 1 nie mogę zrobić ;/ Mógłby ktoś mi to rozpisać ?? byłbym bardzo wdzięczny.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Napisz równanie okręgów

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-a)^2=a^2}\) (i tak jak pisałem - znasz punkt przez jaki przechodzi)
ODPOWIEDZ