Zapisz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kolnierz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żagań
Podziękował: 3 razy

Zapisz równanie okręgu

Post autor: kolnierz »

Brak mi pomysłów na rozwiązanie dwóch przykładów, mianowicie chodzi o zapisanie równania okręgu:

a) o promieniu \(\displaystyle{ r= \sqrt{26}}\) i przechodzącego przez punkty \(\displaystyle{ P=(2;7)}\) i \(\displaystyle{ Q=(-2;1)}\)

b) o promieniu \(\displaystyle{ r=3}\) i stycznego do obu osi układu współrzędnych

Z GÓRY DZIĘKI ZA SZYBKĄ ODPOWIEDŹ LUB JAKĄKOLWIEK WSKAZÓWKĘ!
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zapisz równanie okręgu

Post autor: Kartezjusz »

Wzkazówki.
a)oblicz długość ramienia trójkąta równoramiennego o podstawie PQ
i wysokości r
b)będą cztery takie okręgi.Rozważ prostokąty OPQS

O-środek układu
PQ -punkty styczności
S-środek okręgu.
kolnierz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żagań
Podziękował: 3 razy

Zapisz równanie okręgu

Post autor: kolnierz »

ta pierwsza wskazówka nic mi nie dała... nie pomaga mi w żaden sposób bo wcześniej już to zauważyłem ale jakoś mi to tam nie potrzebne się wydaje:-)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zapisz równanie okręgu

Post autor: Kartezjusz »

Zaraz ,a może ogólne równanie okręgu .Wiesz jakie punkty masz w okręgu i teraz tylko a,b ,bo r już masz
ODPOWIEDZ