Sprawdź rachunkowo, czy punkt P leży na dwusiecznej kąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
prs613
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z miasta
Podziękował: 147 razy

Sprawdź rachunkowo, czy punkt P leży na dwusiecznej kąta

Post autor: prs613 »

Wierzchołek kąta znajduje się w punkcie \(\displaystyle{ W=(0, 0)}\), jedno z jego ramion leży na prostej \(\displaystyle{ y=\frac{3}{4}x}\), a drugie ramię przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ A=(4;-3)}\). Punkt \(\displaystyle{ P=(7,1)}\) należy do wnętrza tego kąta. Sprawdź rachunkowo, czy punkt P leży na dwusiecznej tego kąta.
Awatar użytkownika
N4RQ5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki/Wawa
Pomógł: 104 razy

Sprawdź rachunkowo, czy punkt P leży na dwusiecznej kąta

Post autor: N4RQ5 »

Biorąc dwa wektory leżące na różnych ramionach kąta i o jednakowej długości możesz zauważyć że ich suma powinna leżeć na dwusiecznej. W naszym przypadku wektorami będą (4,-3) oraz (4,3). Ich suma to (8,0) Zatem dwusieczna jest położona idealnie poziomo. Nie ma więc szans by punkt (7,1) do niej należał.
ODPOWIEDZ