Znajdź współrzędne, oblicz cosinus, napisz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
prs613
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z miasta
Podziękował: 147 razy

Znajdź współrzędne, oblicz cosinus, napisz równanie okręgu

Post autor: prs613 »

Punkty A(0, -5) i B(4, -2) są kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD. Wierzchołek C należy do prostej o równaniu \(\displaystyle{ x + y - 9 = 0}\).

a) Znajdź współrzędne punktów C i D.

b) Oblicz cosinus kąta ostrego i pole rombu ABCD.

c) Napisz równanie okręgu wpisanego w ten romb.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znajdź współrzędne, oblicz cosinus, napisz równanie okręgu

Post autor: piasek101 »

prs613 pisze:Punkty A(0, -5) i B(4, -2) są kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD. Wierzchołek C należy do prostej o równaniu \(\displaystyle{ x + y - 9 = 0}\)...
Coś nie gra z danymi.

Sorki jest OK - tylko ,,cienki " ten romb.

[edit] Co do rozwiązania to np :
- wyznacz |AB| = r okręgu o środku w B

- wyznacz punkty wspólne tego okręgu z daną prostą (jeden to C; drugi do odrzucenia bo jest współliniowy z A i B)

- mając C może dokończysz.
ODPOWIEDZ