parabole i parametr k i m
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 8 razy
parabole i parametr k i m
Dla jakich wartosci parametru k i m parabole o rownaniach \(\displaystyle{ y = x^{2} + (2 - m)x - m}\) oraz \(\displaystyle{ y = (m-2)x^{2} - mx + k}\) przecinaja os 0X w tych samych punktach.
-
- Użytkownik
- Posty: 1676
- Rejestracja: 2 kwie 2007, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 178 razy
- Pomógł: 17 razy
parabole i parametr k i m
skoro przecinaja oś w tych samych punktach to znaczy, że maja te same pierwiastki, a jeżeli tak to suma i iloczyn pierwiastków są takie same. Skorzystaj ze wzorów Viete'a, rozwiąż układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi, wyznacz współrzędne wierzchołków paraboli i policz ich odległość
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
parabole i parametr k i m
Po pierwsze, musi być \(\displaystyle{ m 2}\).
Żeby warunek zadania był spełniony, te dwie parabole muszą być równe, albo współczynniki jednej muszą powstać ze wspołczynników drugiej przez przemnożenie ich przez tę samą niezerową liczbę. Zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=m-2 \\ a(2-m)=-m \\ -am=k \end{cases}}\)
Spróbuj rozwiązać ten układ równań, potem sprawdź jeszcze rozwiązanie. Tak bedzie chyba szybciej.
Żeby warunek zadania był spełniony, te dwie parabole muszą być równe, albo współczynniki jednej muszą powstać ze wspołczynników drugiej przez przemnożenie ich przez tę samą niezerową liczbę. Zatem:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=m-2 \\ a(2-m)=-m \\ -am=k \end{cases}}\)
Spróbuj rozwiązać ten układ równań, potem sprawdź jeszcze rozwiązanie. Tak bedzie chyba szybciej.
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 8 razy
parabole i parametr k i m
hmm nie kapuje ... tzn do pewnego momentu rozumiem: obliuczylem ze wzorow Viete'a ze dla m=1 k =1 lub dla m=4 k=-8 i cos jescze trzeba i po co ;d?robin5hood pisze:skoro przecinaja oś w tych samych punktach to znaczy, że maja te same pierwiastki, a jeżeli tak to suma i iloczyn pierwiastków są takie same. Skorzystaj ze wzorów Viete'a, rozwiąż układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi, wyznacz współrzędne wierzchołków paraboli i policz ich odległość