zbadaj czy punkty leza po tej samie stronie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

zbadaj czy punkty leza po tej samie stronie prostej

Post autor: wirus1910 »

Zbadaj czy punkty A=(-31,150) i B=(-22,61) leza po tej samej stronie prostej \(\displaystyle{ 3x+y-1=0}\)
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

zbadaj czy punkty leza po tej samie stronie prostej

Post autor: fryxjer »

Chyba musisz zrobić coś takiego:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+y>1 \\ 3x+y}\)
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

zbadaj czy punkty leza po tej samie stronie prostej

Post autor: wirus1910 »

nie rozumiem jak z rownania wychodzi nierownosc i czy nie da sie inaczej??
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

zbadaj czy punkty leza po tej samie stronie prostej

Post autor: fryxjer »

Bo zbiór punktów po obu stronach prostych opisują nierówności, teraz tylko trzeba sprawdzić do którego zbioru punkt należy.
ODPOWIEDZ