Równanie dowolnej prostej.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
JohnyB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 24 paź 2005, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3Miasto
Podziękował: 11 razy

Równanie dowolnej prostej.

Post autor: JohnyB »

Mam problem z poniższym zadaniem.

Napisać równanie dowolnej prostej stycznej do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=sin^2x+\sqrt{2}-x}\) równoległej do prostej \(\displaystyle{ x+y+1=0}\)

Z góry dziękuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2005, o 20:10 przez JohnyB, łącznie zmieniany 1 raz.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Równanie dowolnej prostej.

Post autor: Rogal »

Napisałeś ewidentną pierdołę, bo sinus musi mieć argument, w stanie wolnym w przyrodzie nie występuje.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Równanie dowolnej prostej.

Post autor: Lady Tilly »

Autor tematu miał chyba na myśli sinx choć głoey sobie nie dam uciąć. :)
Mam pewien pomysł co do tego zadania. Równanie prostej równoległej do określonej ma ten sam parametr kierunkowy co oznacza, ze jest pod takim samym kątem nachylona. Ma tylko inny wyraz wolny, bo jest przesunięta o pewien wektor. Możesz więc skorzystać ze wzoru na prostą rónoległą czyli y=f'(x0)*x+f(x0)-x0*f'(x0) pochodna tej funkcji z sinusem to jeśli się nie mylę f'(x)=2sinxcosx-1 ale we wzorze masz pochodną funkcji w punkcie x0 a biorąc pod uwagę to co napisałam wcześniej musisz to teraz przyrównać do -1 i obliczyć x. Dalej mozesz obliczyć wyraz wolny. :) Mam nadzieję, że pomysł dobry, jeśli nie proszę o sprostowanie.
ODPOWIEDZ