Punkt \(\displaystyle{ S=(-1; \frac{1}{2})}\)jest środkiem równoległoboku ABCD, w którym A=(-3;3),
B=(1;-1).Oblicz wspołrzedne pozostalych wierzcholkow tego rownolegloboku.
wspołrzędne wierzcholkow rownolegloboku
- fryxjer
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raciborz
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 23 razy
wspołrzędne wierzcholkow rownolegloboku
Środek równoległoboku, znaczy się, punkt przecięcia przekątnych tak? To można obliczyć ze środka odcinka AC i BD. Wtedy D(-3;2) i C(1;-2).
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
wspołrzędne wierzcholkow rownolegloboku
o jaki wzor chodzi??bardzo prosze o troche wieksza, dokladniejsza podpowiedz
- fryxjer
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Raciborz
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 23 razy
wspołrzędne wierzcholkow rownolegloboku
Ponieważ przekątne równoległoboku przecinają się w połowie swojej długości, możemy wyznaczyć ze środka wierzchołki przeciwległe.
wierzchołek\(\displaystyle{ D(x_{d};y_{d})}\) jest przeciwległy wierzchołkowi B, więc mogę go policzyć ze wzoru na współrzędne środka odcinka BD \(\displaystyle{ \frac{x_{d}+x_{b}}{2}=x_{s} \frac{x_{d}+1}{2}=-1 x_{d}=-3}\)
\(\displaystyle{ \frac{y_{d}+y_{b}}{2}=\frac{1}{2} \frac{y_{d}-1}{2}=\frac{1}{2} y_{d}=2}\)
Analogicznie dla AC
wierzchołek\(\displaystyle{ D(x_{d};y_{d})}\) jest przeciwległy wierzchołkowi B, więc mogę go policzyć ze wzoru na współrzędne środka odcinka BD \(\displaystyle{ \frac{x_{d}+x_{b}}{2}=x_{s} \frac{x_{d}+1}{2}=-1 x_{d}=-3}\)
\(\displaystyle{ \frac{y_{d}+y_{b}}{2}=\frac{1}{2} \frac{y_{d}-1}{2}=\frac{1}{2} y_{d}=2}\)
Analogicznie dla AC