Najmniejsza odległość między punktami,
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 19:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 1 raz
Najmniejsza odległość między punktami,
Na prostej o równaniu 2x-3y+4=0 wyznacz punkt A, którego odległość od punktu O (0,0) jest najmniejsza. Oblicz te najmniejszą odległość.
- Arch_Stanton
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 23:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kl
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Najmniejsza odległość między punktami,
Równanie prostej: \(\displaystyle{ y=\frac{2}{3}x+\frac{4}{3}}\).
Należy wyznaczyć równanie prostej prostopadłej, przechodzącej przez początek układu współrzędnych:
\(\displaystyle{ a=-(\frac{2}{3})^{-1}=-\frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0=-\frac{3}{2}*0+b b=0}\)
\(\displaystyle{ y=-\frac{3}{2}}\)
Rozwiązanie układu równań określa współrzędne punktu A. Odległość oczywiście liczymy z Pitagorasa.
Należy wyznaczyć równanie prostej prostopadłej, przechodzącej przez początek układu współrzędnych:
\(\displaystyle{ a=-(\frac{2}{3})^{-1}=-\frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ 0=-\frac{3}{2}*0+b b=0}\)
\(\displaystyle{ y=-\frac{3}{2}}\)
Rozwiązanie układu równań określa współrzędne punktu A. Odległość oczywiście liczymy z Pitagorasa.