prosta styczna i równoległa

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
t5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy

prosta styczna i równoległa

Post autor: t5 »

Witam
Moje pytanie jest następujące:
Jak wyznaczyć 2 proste, które są styczne do okręgu (o promienu =2 i S(0,1)), które są jednocześnie równoległe do prostej \(\displaystyle{ y= \sqrt{2}x}\).
Proszę o wskazówke
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

prosta styczna i równoległa

Post autor: JankoS »

t5 pisze:Witam
Moje pytanie jest następujące:
Jak wyznaczyć 2 proste, które są styczne do okręgu (o promienu =2 i S(0,1)), które są jednocześnie równoległe do prostej \(\displaystyle{ y= \sqrt{2}x}\).
Proszę o wskazówke
Szukane proste są postaci \(\displaystyle{ y= \sqrt{2}+b \sqrt{2}x-y-b=0.}\)
Teraz możemy szukać b, dla którego układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+(y-1)^2=4\\y= \sqrt{2}x+b\end{cases}}\)
ma jedno rozwiązanie, a następnie sprawdzić poprawność rozwiązania wyznaczając b z warunku, że odległość szukanych prostych od środka okręgu = 2.
\(\displaystyle{ \frac{ |\sqrt{2} 0+(-1) 1-b|}{ \sqrt{2+1}} =2.}\)
ODPOWIEDZ