trzy zadania z hiperplaszczyzn

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
apsik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 11 lis 2007, o 14:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 10 razy

trzy zadania z hiperplaszczyzn

Post autor: apsik »

1. Dane są 3 punkty \(\displaystyle{ a_{1} =(0,1,1,1), a_{2} =(1,0,1,1), a_{3} =(-1,1,-1,0) \ w \ przestrzeni \ R^{4}}\) . Znaleźć izometrie \(\displaystyle{ f: R^{4 } R^{4}}\) taka, ze \(\displaystyle{ f( a_{i}) R^{4,i}}\) dla i=1,2,3

2. W hiperpłaszczyźnie \(\displaystyle{ 4x-2y+4z+t+u=2}\) zawartej w \(\displaystyle{ R^{5}}\) znaleźć dowolny maksymalny układ punktów liniowo-niezależnych i sprawdzić, ze złącze tych punktów jest hiperpłaszczyzna o powyższym równaniu.

3. Zbadać czy płaszczyzny wyznaczone w przestrzeni \(\displaystyle{ R^{4}}\) przez punkty (1,0,0,0), (1,-1,0,0), (1,2,3-4) oraz przez punkty (-1,2,-1,5), (2,0,-1,3), (1,1,0,-1) znajdują się w położeniu ogólnym.
ODPOWIEDZ