Uzasadnij, że dany czworokąt jest deltoidem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pamela696
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 17 wrz 2007, o 19:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z wioski indiańskiej
Podziękował: 58 razy

Uzasadnij, że dany czworokąt jest deltoidem

Post autor: pamela696 »

Wierzchołki A, B, C, czworokąta ABCD mają odpowiednia współrzędne (0;1), (4;3), (5;6). Przekątna BD czworokąta jest zawarta w prostej o równaniu x + y - 7 = 0, a bok CD w prostej o równaniu x - 3y + 13 = 0. Uzasadnij, że czworokąt ABCD jest deltoidem.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2008, o 14:43 przez pamela696, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Uzasadnij, że dany czworokąt jest deltoidem

Post autor: piasek101 »

Wyznaczyć punkt przecięcia danych prostych (masz D).

Wyznaczyć : |AD|; |AB|; |BC|; |CD|; zauważyć, że |AD|=|AB| oraz |BC|=|CD|.
ODPOWIEDZ