parametr, punkt wspólny prostej, okręgu, początku układu wsp

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

parametr, punkt wspólny prostej, okręgu, początku układu wsp

Post autor: RAFAELLO14 »

Dla jakiej wartości parametru m, wykres funkcji \(\displaystyle{ y=x+m}\) ma co najmniej jeden punkt wspólny z okręgiem o promieniu r i środkiem w początku ukladu współrzędnych.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2008, o 22:30 przez RAFAELLO14, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Stary
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 264
Rejestracja: 9 maja 2008, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 39 razy

parametr, punkt wspólny prostej, okręgu, początku układu wsp

Post autor: Stary »

Początek układu współrzędnychjest \(\displaystyle{ (0,0)}\) wiec dla \(\displaystyle{ m=0}\) funkcja ma punkt wspólny z początkiem układu wsp
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

parametr, punkt wspólny prostej, okręgu, początku układu wsp

Post autor: RAFAELLO14 »

ale to jest tylko jedna odpowiedz? m=0? przeciez jak prosta jest styczna do okregu to tez ma punkt wspolny, wiec chyba jest wiecej tych wartosci dla m...
ODPOWIEDZ