Dane są: wierzchołek B(2;1) i równania 3x - 2y + 8 = 0, 2x - 3y + 11 = 0 prostych zawierających dwie wysokości pewnego trójkąta. Wyznacz równania prostych zawierających boki trgo trójkąta.
Wyznaczyłam już równanie prostych prostopadłych do wysokości czyli boki trójkąta
BC: 2x + 3y - 7 = 0
AB: 3x + 2y - 8 = 0
Za pomocą układu równań wyznaczyłam współrzędne pukntu przecięcia się wysokości:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x - 3y + 11 = 0\\3x - 2y + 8 = 0\end{cases}}\)
Z tego równania wyszły mi współrzędne S(-0,4 ; 3,4)
Nie umiem wyznaczyć równania prostej przechodząćej przez punkty B i S
Proszę o pomoc i sprawdzenie ewentualnych błędów w układzie równań
zadanie z prostą
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 18 paź 2008, o 18:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Działdowo
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
zadanie z prostą
Równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty np: A=(x1;y1) B=(y2;y2) oczywiście cyfry przy wspołrzędnych to tylko przypisy!:
y-y1= (y2-y1)/(x2-x1)*(x-x1)
y-y1= (y2-y1)/(x2-x1)*(x-x1)