Określ wzajemnie położenie okręgów: \(\displaystyle{ o(A;r_{1})}\) i \(\displaystyle{ o(B;r_{2})}\), jeżeli:
\(\displaystyle{ a)|AB|=10, r_{1}=4, r_{2}=5}\)
\(\displaystyle{ b)A=(-5;1), B=(4;1), r_{1}=3, r_{1}=6}\)
Wzajemne położenie okręgów
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
Wzajemne położenie okręgów
a) Jeśli środki są od siebie dalej niż suma promieni to okręgi są rozłączne.
b) Odległość między środkami jest równa 9 czyli tyle ile suma promieni czyli okręgi są styczne zewnętrznie.
b) Odległość między środkami jest równa 9 czyli tyle ile suma promieni czyli okręgi są styczne zewnętrznie.
Wzajemne położenie okręgów
Dzięki. Pytanie mam jeszcze co do podpunktu b), możesz podać wzór na środek AB dla upewnienia się i jak obliczałeś odległość między środkami?
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
Wzajemne położenie okręgów
Chodzi ci o środek odcinka AB? Po co ci to? Ja cały czas mówiłem o środkach okręgów czyli punktach A i B. Ich odległość liczy się ze standardowego wzoru na odległość punktów
\(\displaystyle{ dist((x_1,y_1)(x_2,y_2))=\sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}}\)
\(\displaystyle{ dist((x_1,y_1)(x_2,y_2))=\sqrt{(x_1-x_2)^2+(y_1-y_2)^2}}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wzajemne położenie okręgów
ja bym dodał jeszcze dla uzupełnienia:N4RQ5 pisze:a) Jeśli środki są od siebie dalej niż suma promieni to okręgi są rozłączne.
b) Odległość między środkami jest równa 9 czyli tyle ile suma promieni czyli okręgi są styczne zewnętrznie.
c) jeśli odległość między środkami okręgów jest mniejsza od sumy promieni a większa od różnicy (dłuższy-krótszy) to okręgi się przecinają w dwóch punktach
d) jeśli odległość między środkami okręgów wynosi tyle, co różnica promieni, to okręgi są styczne wewnętrznie
e) jeśli odległość między środkami okręgów jest mniejsza niż różnica promieni, to mniejszy z okręgów zawarty jest w większym