wektrory,dobieranie liczb

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

wektrory,dobieranie liczb

Post autor: wirus1910 »

Niech \(\displaystyle{ \vec{a}=[2,3], \vec{b}=[-4,1] oraz \vec{c}=[0,7]}\).Dobierz k,l tak,aby
\(\displaystyle{ k* \vec{a} +l* \vec{b}= \vec{c}}\)
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

wektrory,dobieranie liczb

Post autor: kolanko »

wirus1910 pisze:Niech \(\displaystyle{ \vec{a}=[2,3], \vec{b}=[-4,1] oraz \vec{c}=[0,7]}\).Dobierz k,l tak,aby
\(\displaystyle{ k* \vec{a} +l* \vec{b}= \vec{c}}\)




\(\displaystyle{ \begin{cases} 2k-4l=0 \\ 3k+l=7 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2k-4l=0 \\ 12k+4l=28 \end{cases}}\)

dodaj do siebie i oblicz k. podloz k i obliczysz l.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

wektrory,dobieranie liczb

Post autor: wirus1910 »

mozna prosic o cale rozwiazanie
ODPOWIEDZ