Dana jest prosta L o rownaniu \(\displaystyle{ y=3x-2}\).Wyznacz równanie prostej która przecina oś
OX w tym samym punkcie co prosta L i jest do niej prostopadla.
prosta prostopadla
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
prosta prostopadla
przecina prosta OX w punkcie\(\displaystyle{ p= (x_{0},0)}\)
czyli f(x)=0
prosta prostopadla do \(\displaystyle{ y=ax+b}\) ma rownanie \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{a}x+b}\) i ma przechodzic przez punkt \(\displaystyle{ p}\)
czyli \(\displaystyle{ f(x_{0}) ..}\)
czyli f(x)=0
prosta prostopadla do \(\displaystyle{ y=ax+b}\) ma rownanie \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{a}x+b}\) i ma przechodzic przez punkt \(\displaystyle{ p}\)
czyli \(\displaystyle{ f(x_{0}) ..}\)
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008, o 16:09 przez kolanko, łącznie zmieniany 1 raz.