Majac dane wspolrzedne punktu C(-5,0) kwadratu ABCD roaz wspolrzedne punktu przeciecia sie przekatnych S(1,2), wyznacz wspolrzedne pozostalych wierzcholkow kwadratu.
Obliczylem wierzcholek A(7,4) z wektorow.
Wyznaczylem prosta AC \(\displaystyle{ y = \frac{1}{3}x + \frac{5}{3}}\)
Wyznaczylem prosta BD \(\displaystyle{ y=i3x + 5}\)
Wyznaczylem prosta przechodzaca przez punkty A i B, oraz prosta przechodzaca przez B i C, dopisalem prosta BD i probowalem zrobic uklad ale nie moge go rozwiazac...
Wspolrzedne wierzcholkow kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 13 cze 2006, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrova G.
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 65 razy
Wspolrzedne wierzcholkow kwadratu
Dobrze kombinujesz, choć Twojej drogi od pewnego momentu nie widzę.
Ale można tak:
Masz już obliczone \(\displaystyle{ A=(7;4)}\), \(\displaystyle{ C=(-5;0)}\), \(\displaystyle{ S=(1;2)}\), \(\displaystyle{ y_{AC}=\frac{1}{3}x+\frac{5}{3}}\), \(\displaystyle{ y_{BD}=-3x+5}\).
Czyli wiesz że punkt B ma współrzędne \(\displaystyle{ B=(x_1;-3x_1+5)}\), punkt D zaś \(\displaystyle{ D=(x_2;-3x_2+5)}\).
Ponadto wiadomo że przekątne w kwadracie są równej długości i połowią się, prawda ?
Policz zatem \(\displaystyle{ |AS|}\), i potem porównaj że \(\displaystyle{ |AS|=|SB|}\).
Z tego równania wyjdą Ci dwa punkty, jeden z nich to będzie B, a drugi D
Ale można tak:
Masz już obliczone \(\displaystyle{ A=(7;4)}\), \(\displaystyle{ C=(-5;0)}\), \(\displaystyle{ S=(1;2)}\), \(\displaystyle{ y_{AC}=\frac{1}{3}x+\frac{5}{3}}\), \(\displaystyle{ y_{BD}=-3x+5}\).
Czyli wiesz że punkt B ma współrzędne \(\displaystyle{ B=(x_1;-3x_1+5)}\), punkt D zaś \(\displaystyle{ D=(x_2;-3x_2+5)}\).
Ponadto wiadomo że przekątne w kwadracie są równej długości i połowią się, prawda ?
Policz zatem \(\displaystyle{ |AS|}\), i potem porównaj że \(\displaystyle{ |AS|=|SB|}\).
Z tego równania wyjdą Ci dwa punkty, jeden z nich to będzie B, a drugi D
-
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 4 razy