Okrąg \(\displaystyle{ o_1}\) określony jest równaniem \(\displaystyle{ x^2+y^2-4x+6y+9=0}\)
a) Napisz równanie okręgu \(\displaystyle{ o_2}\) współśrodkowego z okręgiem \(\displaystyle{ o_1}\) przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ A=(0,6)}\)
b) Oblicz pole pierścienia kołowego ograniczonego okręgami \(\displaystyle{ o_1}\) i \(\displaystyle{ o_2}\)
zadanie z okręgami+równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-śl
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
zadanie z okręgami+równanie
1) przekształć sobie równanie do postaci (x-a)^2+(y-b)^2=r^2. sztuczka polega na tym że masz np x^2 -4x i teraz jeżeli chcesz zwinąć do pełnego kwadratu musisz trochę "pożyczyć" z 9 (ile to korzystasz z wzoru skróconego mnożenia) tak samo z y po czym co ci zostanie przerzucasz na 2 stronę i to będzie promień. aha a i b to współrzędne środka okręgu czyli po ich wyznaczaniu automatycznie masz całe równanie szukane w podpunkcie a
natomiast do podpunkt b można zrobić na 2 sposoby albo po prostu przez zwykłą geometrię liczysz pole większego koła (mas przecież promień) i odejmujesz pole mniejszego lub przy pomocy całki którą jak chcesz to Ci mogę rozpisać.
natomiast do podpunkt b można zrobić na 2 sposoby albo po prostu przez zwykłą geometrię liczysz pole większego koła (mas przecież promień) i odejmujesz pole mniejszego lub przy pomocy całki którą jak chcesz to Ci mogę rozpisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-śl
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
zadanie z okręgami+równanie
i może frytki do tego
a próbowałeś to zrobić? napisz do czego doszedłeś w oparciu o moje rozwiązanie i z czym masz problem.
gotowcom mówimy niet.
a próbowałeś to zrobić? napisz do czego doszedłeś w oparciu o moje rozwiązanie i z czym masz problem.
gotowcom mówimy niet.