Dany jest prostokąt o bokach a i b oraz prostokąt o bokach c i d . Długość boku c to 90%
długości boku a. Długość boku d to 120% długości boku b. Oblicz, ile procent pola prostokąta
o bokach a i b stanowi pole prostokąta o bokach c i d .
prostokaty
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 22 lut 2008, o 17:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Oz
- Pomógł: 51 razy
prostokaty
Pole pierwszego jest równe \(\displaystyle{ P_{1}=a{\cdot}b}\)
drugiego zaś
\(\displaystyle{ P_{2}=c{\cdot}d=0,9a{\cdot}1,2b}\)
stosunek ten będzie więc wyglądał tak
\(\displaystyle{ \frac{P_{2}}{P_{1}}{\cdot}100%}\)
drugiego zaś
\(\displaystyle{ P_{2}=c{\cdot}d=0,9a{\cdot}1,2b}\)
stosunek ten będzie więc wyglądał tak
\(\displaystyle{ \frac{P_{2}}{P_{1}}{\cdot}100%}\)