Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o promieniu 12 cm. Podstawa tego
stożka jest kołem o promieniu?
stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 459
- Rejestracja: 16 wrz 2008, o 20:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gradowa
- Podziękował: 357 razy
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
stożek
Pole półkola (a zarazem pole boczne stożka) jest równe:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\pi 12^2=72\pi}\)
zatem:
\(\displaystyle{ \pi rl=72\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ l=12}\), więc: \(\displaystyle{ \pi r 12=72\pi \iff r=6}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\pi 12^2=72\pi}\)
zatem:
\(\displaystyle{ \pi rl=72\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ l=12}\), więc: \(\displaystyle{ \pi r 12=72\pi \iff r=6}\)