izometria różnowartościowość

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Duke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 267
Rejestracja: 30 kwie 2007, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z internetu
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 2 razy

izometria różnowartościowość

Post autor: Duke »

Jak wykazać że izometria jest różnowartościowa?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

izometria różnowartościowość

Post autor: »

Jeśli \(\displaystyle{ f(A)=f(B)}\), to \(\displaystyle{ |f(A)f(B)| = 0}\). Ale z własności izometrii \(\displaystyle{ |f(A)f(B)|=|AB|}\), czyli odcinek \(\displaystyle{ AB}\) ma też długość zero, czyli \(\displaystyle{ A=B}\), co kończy dowód.

Q.
ODPOWIEDZ