iloczyn wektorowy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
paolo_b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 lis 2005, o 23:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

iloczyn wektorowy

Post autor: paolo_b »

Jak wykazać, że \(\displaystyle{ (\vec{a}\chi\vec{b})(\vec{a}\chi\vec{b})=a^{2}b^{2}-(\vec{ab})^{2}}\)
Wskazówka: wykorzystać wzór określający długość iloczynu wektorowego albo wzory określające składowe iloczynu wektorowego
pozdrawiam
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

iloczyn wektorowy

Post autor: Fibik »

skalarnie: ab = abcos(k)
długość: |axb| = absin(k)
\(\displaystyle{ (axb)(axb) = (absin(k))^2 = (ab)^2 (1-cos^2 k) = ...}\)
ODPOWIEDZ