napisz równanie okręgu
napisz równanie okręgu
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A=(7,9) i stycznego do osi OX w pukcie B=(0,4)
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
napisz równanie okręgu
Nie wiem czy dobrze mysle Ale wg mnie bedzie tak :
zaznacz sobie jakis punkt O to bedzie nasz srodek okregu
od punktu O poprowadz dwa odcinki . Do A i do B.
|AO| = |OB| = r
wspolrzedne punktu O = (4,p) gdzie p jeszcze nie znamy .
ze wzoru na dlugosc odcinka w ukladzie wspolrzednych obliczasz sobie |OB| i |OA| i porownujesz je ze soba jako rownanie
wyliczasz p i masz wspolrzedne srodka okregu i dlugosc promienia ....
Prosze o sprawdzenie mojej mysli
zaznacz sobie jakis punkt O to bedzie nasz srodek okregu
od punktu O poprowadz dwa odcinki . Do A i do B.
|AO| = |OB| = r
wspolrzedne punktu O = (4,p) gdzie p jeszcze nie znamy .
ze wzoru na dlugosc odcinka w ukladzie wspolrzednych obliczasz sobie |OB| i |OA| i porownujesz je ze soba jako rownanie
wyliczasz p i masz wspolrzedne srodka okregu i dlugosc promienia ....
Prosze o sprawdzenie mojej mysli
napisz równanie okręgu
ja w sumie juz to rozwiazalam i poprostu wiedzac ze pierwsza wspolrzedna środka rowna sie 4 a druga wsp. rowna sie r obliczylismy z ogolnego wzoru \(\displaystyle{ (x-a) ^{2} +(y-b) ^{2} =r ^{2}}\)podkładamy za x i y 7i 9 i tak powstaje nam : \(\displaystyle{ (x-4) ^{2} + (y-5) ^{2} =25}\)
Ostatnio zmieniony 9 paź 2008, o 15:04 przez a91, łącznie zmieniany 1 raz.