długośc,iloczyn sklarny,iloczyn wektorowy, kąt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

długośc,iloczyn sklarny,iloczyn wektorowy, kąt

Post autor: Tinia »

Dane są 2 wektory: \(\displaystyle{ \vec{A}=3i + 4j-5k}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{B}=i-2j+7k}\). Znajdź:
a) długość każdego wektora
b) iloczyn skalany\(\displaystyle{ \vec{A} \vec{B}}\)
c) iloczyn wektorowy \(\displaystyle{ \vec{A}x\vec{B}}\)
d) kat pomiędzy wektorami\(\displaystyle{ ( \vec{A}-\vec{B})}\) oraz\(\displaystyle{ ( \vec{A}+\vec{B})}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

długośc,iloczyn sklarny,iloczyn wektorowy, kąt

Post autor: mat1989 »

długość \(\displaystyle{ |\vec{A}|=\sqrt{x^2+y^2+z^2}}\)
Tinia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 216
Rejestracja: 20 wrz 2006, o 16:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

długośc,iloczyn sklarny,iloczyn wektorowy, kąt

Post autor: Tinia »

to wiem:P
Awatar użytkownika
nuclear
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1501
Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 264 razy

długośc,iloczyn sklarny,iloczyn wektorowy, kąt

Post autor: nuclear »

iloczyn skalarny \(\displaystyle{ \Vec{A}\cdot \Vec{B}=x_Ax_B+y_Av_B+z_Az_B}\)
iloczyn wektorowy muszi policzć wyznacznik
\(\displaystyle{ \vec{A}x\vec{B}=\left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\x_A&y_A&z_A\\x_B&y_B&z_B\end{array}\right]}\)
ODPOWIEDZ