Oblicz współrzędne i długość wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

Oblicz współrzędne i długość wektora

Post autor: wirus1910 »

Dane są punkty A=(-3,-1),B=(1,1),C=(2,3).Oblicz współrzędne i długość wektora
\(\displaystyle{ \vec{u} =2* \vec{AB} - \vec{BC}}\)
Awatar użytkownika
outsider707
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 25 paź 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 5 razy

Oblicz współrzędne i długość wektora

Post autor: outsider707 »

\(\displaystyle{ \vec{AB} = ft[1+3,1+1 \right] = ft[ 4,2\right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{BC} = ft[1,2 \right]}\)

\(\displaystyle{ \vec{u} = 2 ft[ 4,2\right] - ft[ 1,2\right] = ft[7,2 \right]}\)

\(\displaystyle{ \left| \vec{u} \right| = \sqrt{ a^{2} + b^{2} } = \sqrt{49+4} = \sqrt{53}}\).
ODPOWIEDZ