cześć
co to za figura?
\(\displaystyle{ (y-x)^2 qslant 4}\)
nie mam pojęcia jak to narysować... okrąg to nie jest...
narysować figurę
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
narysować figurę
\(\displaystyle{ (y-x)^2 qslant 4 \\ y^2 -2xy + x^2 qslant 4 \\ y^2- 2xy + x^2 -4 qslant 0}\) potraktujmy x jako parametr \(\displaystyle{ \Delta = 4x^2-4x^2 +16=16\\ y_1=x-2 \\ y_2=x+2 \\ (y-x+2)(y-x-2) qslant 0}\) współczynnik przy y jest dodatni więc rozwiązaniem jest przestrzeń pomiędzy pierwiastkami.
link do obrazka:(sry za brak umiejętności wklejenia)
... a4d20.html
link do obrazka:(sry za brak umiejętności wklejenia)
... a4d20.html
narysować figurę
Mój nauczyciel powtarza " nie używaj delty na daremno".
Tu wystarczą wzory skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ (y-x)^2-2^2 0 (y-x-2)(y-x+2) 0}\)
Tu wystarczą wzory skróconego mnożenia
\(\displaystyle{ (y-x)^2-2^2 0 (y-x-2)(y-x+2) 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz