wektorki

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

wektorki

Post autor: wirus1910 »

Dany jest punkt A=(-1:1)oraz wektor \(\displaystyle{ \vec{AB}=[2,3]}\).Wyznacz współrzędne punktu B oraz współrzędne środka odcinka AB.Prosze i pomoc musze to miec na jujtro
{Prosze o nie usuwanie tego tematu tylko napisanie dlaczego nadaje sie do kosza jeżeli się nadaje:)}
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

wektorki

Post autor: JankoS »

wirus1910 pisze:Dany jest punkt A=(-1:1)oraz wektor \(\displaystyle{ \vec{AB}=[2,3]}\).Wyznacz współrzędne punktu B oraz współrzędne środka odcinka AB.Prosze i pomoc musze to miec na jujtro
{Prosze o nie usuwanie tego tematu tylko napisanie dlaczego nadaje sie do kosza jeżeli się nadaje:)}
Współrzędne punktu B wyznaczamy ze wzoru \(\displaystyle{ [x_b-x_a, \ y_b-y_a]=[x_b+1, \ y_b-1]=[2, \ 3]}\) i dalej ze wzoru na równość dwóch wekrorów \(\displaystyle{ x_b+1=2 \ i \ y_b-1=3.}\)
Współrzędne środka wyznaczamy ze wzoru na współrzędne środka S odcinka AB
\(\displaystyle{ x_s=\frac{x_a+x_b}{2}=\frac{1+4}{2}, \ y_s \frac{y_a+y_b}{2}.}\)
ODPOWIEDZ