Kto pomoże to wyliczyć??
Wyznacz współrzędne punktu A wektora AB, jeśli B= (-7,12) i \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) = [-2,8]. OBlicz jego długość.
wektory
- Ichiban
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 31 razy
wektory
\(\displaystyle{ \vec{AB} = [x_B - x_A, y_B - y_A] = [-7 - x_A, 12 - y_A] = [-2, 8]}\)
\(\displaystyle{ -7 - x_a = -2}\)
\(\displaystyle{ x_A = -5}\)
\(\displaystyle{ 12 - y_A = 8}\)
\(\displaystyle{ y_A = 4}\)
\(\displaystyle{ A = (-5, 4)}\)
Długość wektora liczy się ze wzoru
\(\displaystyle{ \vex{|AB|} = \sqrt{x^2+y^2} = \sqrt{(-2)^2+8^2} = \sqrt{4+64} = \sqrt{68} = 2\sqrt{17}}\)
\(\displaystyle{ -7 - x_a = -2}\)
\(\displaystyle{ x_A = -5}\)
\(\displaystyle{ 12 - y_A = 8}\)
\(\displaystyle{ y_A = 4}\)
\(\displaystyle{ A = (-5, 4)}\)
Długość wektora liczy się ze wzoru
\(\displaystyle{ \vex{|AB|} = \sqrt{x^2+y^2} = \sqrt{(-2)^2+8^2} = \sqrt{4+64} = \sqrt{68} = 2\sqrt{17}}\)