hej mam 2 zadania z geometrii analitycznej pomoże ktoś??
ja sobie wylicze, tylko przypomnijcie jak;)
1.)
Dany jest trojkat ABC o wierzcholkach A=(-2,1), B=(3,4), C=(5,-1). Napisz równanie prostej zawierajacej wysokość trójkąta opuszczoną z wierzcholka C na prosta AB. Oblicz długość tej wysokości.
2.)
Napisz rówanie prostej równoległej i prostopadłej do prostej y=2x-1 i przechodzącej przez ten punkt A=(2,-4)
z góry dzieks
geometria analityczna zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2008, o 13:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
geometria analityczna zadania
zad. 1.
1. wyznacz wzór prostej AB
2. wyznacz wzór prostej prostopadłej do prostej AB i jednocześnie przechodzącej przez punkt C
3. długość wysokości to nic innego jak odległość punktu C od prostej AB, którą wyliczysz ze wzoru: \(\displaystyle{ \frac{|Ax+By+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
zad. 2.
Najpierw wyznacz współczynnik a nowej prostej, pamiętając że:
- proste są prostopadłe, jeśli \(\displaystyle{ a_1 a_2=-1}\)
- proste są równoległe, jeśli \(\displaystyle{ a_1=a_2}\)
Następnie uwzględnij fakt, że nowa prosta przechodzi przez punkt A. W ten sposób wyliczysz współczynnik b.
1. wyznacz wzór prostej AB
2. wyznacz wzór prostej prostopadłej do prostej AB i jednocześnie przechodzącej przez punkt C
3. długość wysokości to nic innego jak odległość punktu C od prostej AB, którą wyliczysz ze wzoru: \(\displaystyle{ \frac{|Ax+By+C|}{\sqrt{A^2+B^2}}}\)
zad. 2.
Najpierw wyznacz współczynnik a nowej prostej, pamiętając że:
- proste są prostopadłe, jeśli \(\displaystyle{ a_1 a_2=-1}\)
- proste są równoległe, jeśli \(\displaystyle{ a_1=a_2}\)
Następnie uwzględnij fakt, że nowa prosta przechodzi przez punkt A. W ten sposób wyliczysz współczynnik b.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 1 cze 2008, o 13:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
geometria analityczna zadania
hehe dzieki, już policzyłam po dłuższym zastanowieniu przypomniało mi się jak to sie liczyło, wielkie dzięki, świetne forum!