Równoległobok

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Szakal_1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ------
Podziękował: 5 razy

Równoległobok

Post autor: Szakal_1920 »

1.Dany jest równoległobok ABCD o wierzchołkach
A(-3,1),B(6,-2),C=(10,1),D(1,4)
Napisz równania prostych w ktorych zawarte sa boki, przekatne rownolegloboku,wysokosci wychodzace z wierzcholka D


Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie powyzszego zadania z gory dziekuje.
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

Równoległobok

Post autor: Ptaq666 »

Jest jeden ogólny sposób programowania prostych przechodzących przez dwa znane punkty.

Jak mamy np punkty

\(\displaystyle{ A = (x_{a}; y_{a}) \\ B = (x_{b} ; y_{b})}\)

zapisujemy szukaną prostą w postaci \(\displaystyle{ y = ax+b}\)

i szukamy współczynników a i b przy pomocy układu równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} y_{a} = ax_{a} + b \\ y_{b} = ax_{b} + b \end{cases}}\)

Możemy teraz np odjąć stronami i znaleźć a. Potem b.

Znalezienie wysokości jest jeszcze prostsze i opiera się na podobnej zasadzie.

Współczynnik kierunkowy (a) wysokości spadającej na dany bok będzie w stosunku do współczynnika (a) kierunkowego prostej zawierającej ten bok odwrotny i przeciwny.

Potem tylko trzeba znaleźć współczynnik b na podstawie danych o punkcie D.
ODPOWIEDZ