pole figury ograniczonej wykresem

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

pole figury ograniczonej wykresem

Post autor: wirus1910 »

Oblicz pole figury ograniczoenj wykresem funkcji
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+2\ dla\ xqslant 0 \end{cases} }}\)
Awatar użytkownika
jacek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 19 razy

pole figury ograniczonej wykresem

Post autor: jacek89 »

I osią OX od dołu?!
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

pole figury ograniczonej wykresem

Post autor: wirus1910 »

tak zapomnialem tego zapisac
Awatar użytkownika
jacek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 19 razy

pole figury ograniczonej wykresem

Post autor: jacek89 »

\(\displaystyle{ P= t_{-2}^{0}(x+2)dx + t_{0}^{1} (2-2x)dx= {\left| \frac{1}{2}x^2+2x \right|_{-2}} ^0
+ {\left| 2x-x^2\right|_{0}}^1=2+1=3}\)


Pozdrawiam,
Jacek
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

pole figury ograniczonej wykresem

Post autor: wirus1910 »

a mozna jakos inaczej nie calkami
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

pole figury ograniczonej wykresem

Post autor: Szemek »



ładny trójkąt - nietrudno obliczyć długość podstawy i wysokość
ODPOWIEDZ