POMOŻECIE ROZWIĄZAĆ ZADANKO?
Znajdź równanie okręgu.którego średnicą jest odcinek AB,gdzie A=(-8,-2) i B=(-5,3)...
równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: POMORSKIE
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
równanie okręgu
\(\displaystyle{ AB}\)-średnica, wiec środek okręgu jest środkiem tego odcinka, a promień okręgu jest równy połowie długości tego odcinka majac środek okręgu i jego promień.. masz również równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: POMORSKIE
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
równanie okręgu
tak jak napisała natkoza. Srodek okręgu znajduje się na środku tego odcinka. To wychodzi z wzoru \(\displaystyle{ x= ( \frac{x _{a}+ x _{b} }{2} ) oraz y =( \frac{y _{a} + y _{b} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: POMORSKIE
równanie okręgu
super..właśnie nie wiedziałam,jak ten środek odcinka wyliczyć..dzięki...
[ Dodano: 23 Września 2008, 11:15 ]
Teraz tylko nie wiem,skąd to 33...to jest promień-r,ale jak to wyliczyć?
[ Dodano: 23 Września 2008, 11:15 ]
Teraz tylko nie wiem,skąd to 33...to jest promień-r,ale jak to wyliczyć?