zadanie izometria

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

zadanie izometria

Post autor: wirus1910 »

znajdz wszystkie liczby k,by przeksztalcenie F okreslone wzorem F((x,y))=(-ky,x) bylo izometrią .
Awatar użytkownika
jacek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 19 razy

zadanie izometria

Post autor: jacek89 »

Wskazówka:

\(\displaystyle{ \sqrt{x^2 + y^2} = \sqrt{(-ky)^2 + x^2}}\)

Bo przekształcenie ma być izometrią... dalej już sam dasz radę
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

zadanie izometria

Post autor: wirus1910 »

nie dam rade bo to nie dla mnie jestem kiepskim nauczycielem wiec trudno bedzie mi komos to wytlumczyc bardzo prosze o pelne rozwiazanie.
Awatar użytkownika
jacek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 30 sty 2008, o 19:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 19 razy

zadanie izometria

Post autor: jacek89 »

\(\displaystyle{ x^2+y^2=k^2y^2+x^2}\)

Odejmujemy obustronnie \(\displaystyle{ x^2}\)

\(\displaystyle{ y^2=k^2y^2}\)

Dzielimy obustronnie przez \(\displaystyle{ y^2}\)

\(\displaystyle{ k^2=1 k=1 k=-1}\)

Pozdrawiam,
Jacek
ODPOWIEDZ