1.Pole rombu ABCD jest równe 80. Punkty A=(0;-1), C=(4;7) SA przeciwległymi wierzchołkami tego rombu. Oblicz współrzędne wierzchołków Bi D
2.Punkty A=(0;3) i D=(3;4) sa wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD.
Prosta -x+y+7=0 przechodzi przez punkt C i jest prostopadła do podstaw trapezu.
a) Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trapezu.
b) Oblicz pole tego trapezu.
3.Punkty A=(1; -3), B=(6;3) i C=(2; \(\displaystyle{ \frac{19}{3}}\)) sa kolejnymi wierzchołkami prostokąta ABCD
a) Oblicz współrzędne wierzchołka D
b)Napisz równanie prostej zawierającej bok AB
c) Napisz równanie osi symetrii prostokąta równoległej do boku BC
4.Dane punkty
: A=(6,12), B=(1,3), C=(4,10) sa kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD.
a) Oblicz współrzędne punktu S- środka symetrii tego równoległoboku
b)Oblicz współrzędne wierzchołka D.
c)Oblicz pole tego równoległoboku
d) Oblicz odległość miedzy prostymi AB i CD. Wynik podaj z zaokrągleniem do drugiego miejsca po przecinku.
pola czworokątów, współrzędne punktów, równania prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 19 mar 2007, o 20:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z neta
- Podziękował: 18 razy
pola czworokątów, współrzędne punktów, równania prostych
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2008, o 18:27 przez martyna640, łącznie zmieniany 1 raz.