zbadaj położenie punktów względem koła

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

zbadaj położenie punktów względem koła

Post autor: ashlee »

zbadaj położenie punktów względem koła.

\(\displaystyle{ x^{2} +y ^{2} -8x+4y+16 qslant 0}\)

A=(3,-2)
B=(2,1)
C=(6,-2)

Prosze o pomoc.

Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
Pamiętaj o klamrach \(\displaystyle{ !
Szemek}\)
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2008, o 21:13 przez ashlee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

zbadaj położenie punktów względem koła

Post autor: Szemek »

Podstaw odpowiednio współrzędne do nierówności opisującej koło.
Jeśli wyliczona wartość po lewej stronie będzie \(\displaystyle{ \leq 0}\) to punkt należy do wnętrza koło, jeśli nie - to punkt nie należy do wnętrza koła.
ODPOWIEDZ